Jak wybrać i podać tort weselny? 4 praktyczne wskazówki

tort weselny

Wybór idealnego tortu weselnego to często dla młodej pary spore wyzwanie. Dawno minęły czasy prostego ciasta weselnego symbolizującego słodkie życie świeżo upieczonych małżonków. Obecnie torty ślubne łączą w sobie  kunszt cukierniczy, rękodzieło artystyczne oraz ogromne oczekiwania państwa młodych i zaproszonych gości. Do tego dochodzi kwestia zaserwowania wypieku. Jeśli czujesz się przytłoczona nadmiarem możliwości, poznaj kilka praktycznych wskazówek, które pomogą Ci wybrać idealny tort weselny na ten wyjątkowy dzień.

Przygotuj się

Zanim wyruszysz na poszukiwania tortu do cukierni zacznij od kwestii organizacyjnych. W pierwszej kolejności sprawdź liczbę zaproszonych osób, gdyż w zależności od niej cukiernik wyliczy właściwą wagę i rozmiar tortu, a także jego możliwości konstrukcyjne. Od wagi toru zależy również jego cena, warto więc określić jakim budżetem dysponujesz. Dowiedz się także, czy na wybranej przez ciebie sali jest chłodnia, w której możesz  przechować tort do momentu podania. Weź to pod uwagę podczas doboru wykończenia tortu weselnego, gdyż delikatna bita śmietana może nie wytrzymać kilkugodzinnego oczekiwania w cieple. Warto też wiedzieć, czy będziecie musieli kroić tort samodzielnie, czy też pomoże wam obsługa sali. Przy weselu na kilkaset osób wygodniejsze może okazać się zastąpienie części ciasta babeczkami, aby uniknąć długiego krojenia i podawania. Potraktuj te praktyczne kwestie z należytą uwagą, aby uniknąć rozczarowania w najważniejszym dla was dniu.

Stylowy tort

Najprzyjemniejszą częścią wyboru tortu jest poszukiwanie inspiracji w sieci i aplikacjach, takich jak Pinterest. Idealny tort powinien korespondować ze stylem uroczystości. Jeśli w dekoracjach sali i dodatkach wybrałaś kolor lub motyw przewodni zaakcentuj go również na torcie. Piękne, stylowe torty wyjątkowo prezentują się na zdjęciach i nadają uroczystości charakteru.

Na wesele w popularnym stylu klasycznym wybierz tort angielski, stawiając na eleganckie wykończenie. Zdecyduj się na stonowane, pastelowe barwy, a jeśli chcesz zaakcentować nieco bardziej intensywny kolor przewodni, umieść go jedynie w niewielkich dodatkach, aby całość prezentowała się z klasą.

Do uroczystości utrzymanej w stylu boho/rystykalnym lub z kwiatowym motywem przewodnim wybierz tak zwany naked cakeczyli tort częściowo pozbawiony dekoracyjnej warstwy kremu. W połączeniu z żywymi kwiatami, owocami lub zielonymi gałązkami wygląda on niezwykle efektownie i idealnie wpisuje się w trendy weselne na obecny sezon. Możesz również postawić na stylowy topper umieszczony na górze ciasta.

Uwielbiany przez panny młode styl glamour idealnie sprawdzi się w połączeniu z luksusowym tortem angielskim, ozdobionym perełkami, złotem lub srebrem. Pełne przepychu dekoracje równoważyć powinien dobór kolorów, unikaj więc jaskrawych barw. Wyjątkowo pięknie wyglądają torty weselne w kolorach pastelowych połączonych z butelkową zielenią, ciemnym granatem czy głęboką czernią, na których złoto lub srebro prezentują się wyjątkowo stylowo

W sieci znajdziesz mnóstwo propozycji, warto jednak kierować się przede wszystkim swoimi oczekiwaniami. Idealny tort powinien pasować do was i jeśli nie podążasz za trendami, a masz wyjątkowy pomysł na swój tort, zrealizuj go.

Spektakularny…smak!

Gdy już wiesz, jak powinien wyglądać twój wymarzony tort pora znaleźć jego wykonawcę. Poszukiwania zacznij od zebrania opinii wśród znajomych i w sieci, gdyż ważny jest zarówno smak, jak i kwestie organizacyjne, takie jak np. wypożyczenie patery na tort, transport ciasta na salę i wszystkie koszty z tym związane. Dobry cukiernik to klucz do sukcesu przy wyborze tortu! Nie warto zlecać tak ważnego zadania osobie, która nie uwzględni twoich oczekiwań i w dniu wesela otrzymasz nie wymarzony wypiek, a cukierniczy koszmarek. Gdy wiesz już, którzy wykonawcy są godni uwagi spotkaj się z nimi i ustal szczegóły. Pokaż również zdjęcia z inspiracjami, aby obie strony miały pewność, że się rozumieją w kwestiach nie tylko technicznych, ale i estetycznych. Odnośnie smaku najchętniej wybierane są dość lekkie i niezbyt słodkie masy, bez dodatku kłopotliwych składników, jak na przykład orzechy, które mogą uczulić nieświadomego ich obecności gościa weselnego. Pamiętaj, aby spisać umowę odpowiednio wcześniej, gdyż najlepsi cukiernicy często są rozchwytywani, zwłaszcza w sezonach ślubnych. Podczas spisywania umowy najczęściej zostaniesz poproszona o wpłacenie zaliczki na poczet zamówienia, warto więc się na to przygotować.

Jak i kiedy podać tort weselny?

Obecnie odchodzi się już od tradycji serwowania tortu weselnego po oczepinach, a młodzi najczęściej decydują się na podanie wypieku około godziny 21:00, póki goście są jeszcze w pełnym składzie i dobrej formie. Zwykle towarzyszy temu uroczysta oprawa, przygaszenie świateł i wybrana piosenka lub fanfary w tle. Pierwszy kawałek tortu młodzi kroją razem i częstują w pierwszej kolejności siebie nawzajem, następnie rodziców i kolejno resztę gości. Zwykle po kilkunastu symbolicznych kawałkach obsługa wyręcza młodą parę w krojeniu i nakładaniu tortu, który młodzi jedynie rozdają gościom. To znaczne ułatwienie i warto z niego skorzystać.

Szeroki wybór rodzajów tortów weselnych daje ogromne pole do popisu dla państwa młodych. Stylowe torty piętrowe, kwadratowe torty amerykańskie wygodne w transporcie i serwowaniu, połączenie niewielkiego torcika dla młodych i rodziców z przepięknymi babeczkami dla gości czy popularne naked cakes to propozycje, które z pewnością zrobią ogromne wrażenie.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *